Siden jeg har taget min nye pladespiller i brug, har jeg købt et utal af brugte plader. I min begejstring nok for mange! Pladerne er dog til min egen trøst købt efter et vist mønster. Alle er udgivet i perioden fra før, jeg satsede udelukkende på cd’er, og det er primært fra tiden før i 90’erne. De fleste lp’er er købt på DBA. Her finder jeg i forhold til, hvad jeg går efter, de bedste tilbud hos et par sælgere, der konsekvens bruger de internationale kategoriseringskoder til bedømmelse af brugte lp’ers og covers stand. På trods af forskelle vurderinger i brugen af koderne, er der tale om nogle anvendelige generelle kategoriseringer. I øvrig synes jeg, at brugte lp’er for øjeblikket har nået et al for højt prisniveau!
Ligger pt. i fast rundtur på pladespilleren.
Siden først i 1970’erne har jeg været meget optaget af fusionsrock/jazz. Uvis af hvilken grund, især den svenske udgave af genren. Nu har jeg været så heldig, at jeg i min vilde pladejagt har fået fat på bl.a. følgende svenske grupper/solister:
Made in Sweden: ”Where do we begin” fra 1976.
Med i denne udvidede udgave af Made in Sweden, i forhold til dannelsen i 1968, er den fantastiske sanger Tommy Korberg. De sidste årtier har han hovedsagelig gjort sig som musicalstjerne og generelt inden for underholdsningsbranchen.
Solar Plexus er anden gruppe fra 1970’erne, som Körberg var medlem af. Titelnummeret fra lp’en ”Det är inta båten som gungar – det är havet som rör sig” har jeg, siden jeg hørte den for første gang, ligget i mit baghoved. Nu har jeg til stor glæde - og endda for billige penge - anskaffet mig lp’en. Körberg har sammen med Tolvans Bigband indspillet lp’en af samme navn. I Tolvan Big Band er flere medlemmer, som har spillet i DR’s
Og så min begejstring for Janne Schaffer, som i slut i 70’erne først i 80’erne udgav nogle gode LP. Janne Schaffer spænder bredt og var guitarist i ABBA’s band. Jeg lytter til: ”Blå Passager” og ”Earmeal”. Schaffer blander rock/jazz med den stærke svenske folkemusiktradition.
Endnu en svensk guitarist Costa Apatrea. Lytter især til: ”Nyspolet”. Gad nok vide, hvorfor de er så stærk kørende over Sundet på dette instrument.
Af nykøbte på pladespilleren skal nævnes to amerikanske grupper: Weet Willie og Seatrain. Først nævnte har primært udgivet på Capricorn, et spændende selskab, og gruppens sydstatsinspireret rock er domineret af sanger og mundharpespiller Jimmy Hall. De første Wet Willie indspilninger finder jeg mest interessante. Med tiden bevæger de sig mere mod et poppet idtryk. Karatistisk for gruppen er, at den bevæger sig rundt i mange genren. Af Seatrains tre lp’er foretrækker jeg ”Marbelhead Messenger”.
Stoppes i cd-afspilleren.
Mine seneste cd’er er anskaffet i forbindelse med jazzkoncerter, som er et af de få steder, cd’er kan købe, i Struer. Her har vi to gode og flittige koncertarrangører: Struer Jazzklub og Gimsinghoved Kunst- og kulturcenter.
Den lettiske sanger Karmen Röivassep besøgte Struer Jazzklub med sin Quartet. Koncerten bestod af primært af numre fra udgivelsen: ”Dance of Sounds”. Samme klub havde her i december arrangeret en koncert med Jan Harbeck, Janus Templeton, og endnu en fantastisk svensk guitarist: Krister Johnsson. Købte Jan Harbeck seneste cd: The sound of rhythm. Gimsinghoved gennemførte en flot koncert med Niels Lan Doky Trio. Har siden med stor nydelse lyttet til cd’en: ”Rivers of time”.
Sporadisk og ofte uorganiseret streaming:
På trods af at jeg har oprettet en bunke af playlister på Spotify, udelukkende hele udgivelser, lytter jeg sjældent til dem. Ofte zapper jeg rundt på Spotify uden et egentlig formål og bliver helt hektisk over alt det, jeg kan lytte til. Lægger al for meget over i playlister, som aldrig bliver hørt, Prøver på primært at bruge tjenesten til at lytte til musik, jeg lige vil tjekke, inden jeg på anden vis anskaffer mig den. Her lige et par navne, som jeg dog har lyttet en del til, og som jeg måske vil have fat på i fysisk form:
Hvalfulg: Smuk nordisk melodisk jazz
Oilly Wallace: Et kæmpe saxofontalent.
Duke Pearson: Interessant amerikansk pianist og arrangør. Producerede i en årrække for pladeselskabet Blue Note
Brian Auger og Julie Driscoll: Har stor passion for et brusende hammondorgel.
Chris Farlowe: Et af de - mange - store engelske soul- og bluessangere. Spænder bredt i de mange konstellationer han har spillet i
NB: For mig er musikken det centrale, sammen med en godt anlæg. Så er det egentlig ligegyldigt, i hvilken form den er tilgængelig!