Den sidste blueskoncert jeg var til ligger et par år tilbage og var i forbindelse med Frederikshavn Bluesfestival. Vi var tre koncert-venner, der to år i træk besøgte festivalen og fik nogle glimrende bluesoplevelser sendt ud over kanten fra de tre scener. Gode oplevelser fra såvel kendte, som ukendt blueskunstnere fra USA og Europa. Festivalen blev afviklet i en fantastisk god atmosfære med et lyttende og entusiastisk publikum. Vi besluttede, at besøg på festivalen skulle være en fast tradition……..!
Så kom coronaen………., og tradition blev det ikke til, men i år skal være!!
Og så er der igen, men åbenbart kun delvist, kommet gang i koncerterne. Det går lidt trægt med at nå niveauet før livet blev blev kørt ned vågeblus. Mange spillesteder og arrangører synes at have det svært og giver udtryk for, at det kniber med at tiltrække et publikum. Coronaen - og måske også inflationen - har ændret vores koncertvaner.
Har ofte tænkt, at det kunne være dejligt at høre blues live igen. Mulighederne, i al fald hvis man bor i det nordvestlige Jylland, er ikke ligefrem store. Blues-koncerterne synes at være koncentreret på mindre spillesteder og primært omkring de større byer i det østlige Danmark.
At bluesen skulle være en uddøende genre på spillestederne synes på det kraftigste at blive modbevist ved et hurtigt blik på koncertkalenderen på hjemmesiden: BLUESNEWS. En overskuelig, velskrevet og vidende hjemmeside, som på det kraftigste kan anbefales at besøge.
Det er mit indtryk, at bluesen har sit publikum blandt en mindre, men stærkt dedikeret gruppe karakteriseret ved gråt hår og skæg samt ved at bære en kasket eller anden form for hovedbeklædning. Nok bliver publikummet ældre, dog kunne det tyde på, at yngre musikere - målt i forhold til publikum - har taget genren til sig.
Det er ikke blot længe siden, jeg har været til en blueskoncert, men også længe siden jeg har lyttet til genren. Efter i mange år at have lyttet konstant til blues, kørte jeg træt i musikken. Det er trods alt begrænset, hvor mange måder en blues kan spilles på. Dertil kommer, at den nyere blues, der udgives i disse år efter min smag domineres af for megen guitarrock. Ensformigheden trænger sig voldsomt på.
Så dukkede mulighederne for blueskoncerter op i Nordvestjylland; i Struer og i Thisted. Ikke mindre end to gange inden for en måned.
Folket Hus i Struer havde inviteret til fyraftenskoncert først i marts med Nello & The Helping Hand Blues Band. Titlen referer til, at bandet er blevet dannet med henblik på at akkompagnere internationale/amerikanske bluesmusikere, når de er på turne i Danmark. Udover initiativtageren Niels ”Nello” Mogensen på bas (Lost Kids, Johnny Madsen og Grarup Allstars) og vokal består bandet af: Rasmus Stenholm: hammondorgel, Ronni Boysen: guitar og Mads D. Andersen: trommer. En velspillende gruppe, som bevægede sig bredt rundt i genren blues bundet sammen af ”Nellos” små muntre fortællinger.
Plantagehuset i Thisted, et spændende aktivitetshus med en mindre scene, havde "Blues Explosion” på programmet. Et turnésamarbede, der blev etableret første gang i 2019 med Nello som tovholder. Bag titlen gemte sig denne gang et samarbejde mellem seks musiker, også med Nello, som drivkraften. Udover Nello selv medvirkede i 2023: Den amerikanske bluesanger og guitarist Johnny Burgin, den finske trommeslager Mikko Peltola. Danskerne: Peter Nande på mundharpe, Christian Copen på klaver og sang - og ikke mindst Sahra Da Silva med sin imponerende kraftfulde vokal.
Koncerten var meget varieret, i og med de medvirkende optrådte hver for sig, i mindre grupper og alle i et samlet band. Koncerten kom rundt i forskellige stilarter inden for bluesen og blev introduceret af musikerne. Især 2. sæt blev med fokus på hele bandet en velspillet og svedig omgang blues. Johnny Burgin fremstod med udgangspunkt i Chicago-bluesen, som en aldeles fremragende guitarist, men alle leverede flot til helheden.
Flere blueskoncerter synes at vente forude. Et besøg på Bluesnews kan fortælle, hvor det foregår. Så er det bare at sætte sig ind i bilen med "køremusik" på anlægget.